Wanneer sportmassage

Elk paard heeft baat bij sportmassage, het is zeker geen overbodige luxe! Massage bij paarden wordt gebruikt om negatieve gevolgen van arbeid en dagelijkse stress op te vangen en om prestaties en uithoudingsvermogen te verhogen. Ook kunnen blessures voorkomen worden en het genezingsproces bij blessures bevorderd worden. Tenslotte helpt sportmassage naast training om een paard gezond en soepel te houden, ongeacht het niveau of tak van sport dat beoefend wordt met het paard. Kortom sportmassage is een weldaad voor ieder paard!

Opsporen van probleemgebieden
Sportmassage spoort probleemgebieden op zonder het hoeven laten spuiten van een paard. Vaak loopt een paard onregelmatig, maar is de oorzaak moeilijk te achterhalen. In plaats van allerlei, vaak dure onderzoeken te laten uitvoeren zoals röntgenfoto’s en echo’s kan door massage de oorzaak van het probleem achterhaald worden.

Ter preventie
Sportmassage is er niet alleen om pijn te verlichten en blessures te verminderen, maar ook om eventuele blessures in de toekomst te helpen voorkomen. Een paard dat in een goede fysieke conditie verkeert functioneert ook psychisch beter. Ook de ruiter ondervindt hiervan de voordelen.

Voor een wedstrijd (pre-wedstrijd massage)
Voorafgaand aan een wedstrijd kan een sportmassage de spieren voorbereiden op de zware inspanning die gaat komen. Spieren wordt opgewarmd, losgemaakt en geconditioneerd. Daardoor kan men meer vragen van het paard, is het paard eerder los en minder blessuregevoelig.

Na een wedstrijd (post-wedstrijd massage)
Na een intensieve wedstrijd droogt het paard uit door het verlies van vloeistoffen. Dit bemoeilijkt het paard om af te koelen. Sportmassage vermindert het verstijven van de spieren omdat door de massage de spieren sneller in hun normale staat terugkeren en de afvalstoffen sneller afgevoerd worden (denk ook aan voorkomen van tying-up).

Tijdens revalidatie
Tijdens revalidatie kan massage helpen om de spieren in conditie te houden. Ook leert een paard welke langere tijd heeft stil gestaan weer optimaal gebruik te maken van zijn lichaam. Paarden die stil staan gebruiken hun buikspieren bijna niet en gaan steeds meer ‘ hangen’ in de rug. Door massage en mobilisatie wordt het paard weer bewust van zijn lichaam en wordt weer sterker in rug en buik.

Voor paarden met stress
Stress bij paarden uit zich op verschillende manieren. Een daarvan is dat het paard gespannen is in zijn lichaam. Door middel van massage kan het paard weer ontspannen in zijn lichaam. Het paard voelt zich hierdoor zichtbaar beter en zal meer vertrouwen krijgen.

Na een osteopatische/chiropractische behandeling
Wanneer een paard is behandeld door een osteopaat of chiropractor zijn de wervels en gewrichten van een paard gecontroleerd en eventueel gecorrigeerd. Massage na de behandeling verbetert het herstel en maakt de spieren los en soepel. De combinatie van osteopaat/chiropractische behandeling wordt vaak als positief ervaren.

Bij oudere paarden
Massage is een welkome aanvulling om oudere paarden die stram worden, fit en soepel te houden.

Bij spierbevangen paarden
Om de doorbloeding te stimuleren en te helpen bij de afvoer van afvalstoffen.

Als verwennerij
Een massage ontspant en dat vindt ieder paard fijn.

Benieuwd naar de mogelijkheden en voordelen voor uw paard? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Contact

Joke Abbring
E-mail: info@farasi.nl
Telefoon: +31(0)6 50 696 005

 

 

Facebook